Tuesday, October 11, 2022

Контаминација демократије и права

Централна изборна комисија БиХ је донијела потпуно бесмислену, претјерану, незакониту и политички мотивисану одлуку о понављању бројања гласова за Предсједника Републике Српске. Изборни процес јесте контаминиран, али оваквим одлукама ЦИК-а, који ради на тастер Шмита, СДС-а и ПДП-а.

Умјесто да су сачекали објављивање коначних резултата, а након тога и приговоре, те по њима поступали, ЦИК доноси одлуку која је преседан: на основу магловитих информација налаже поновно бројање по службеној дужности, што се користи само у појединим случајевима, након приговора.

Република Српска не треба прихватити резултате незаконитог и политички мотивисаног поновног бројања гласова за Предсједника Републике. ЦИК је пропустила прилику да обезбиједи професионалан рад бирачких одбора и доносила је одлуке супротно закону и владавини демократије и права.

Сигуран сам да је побједа Милорада Додика чиста као суза, али поставља се питање шта ако ЦИК утврди да је Додик побиједио, упркос инсинуацијама опозиције, притиску улице и дезинформацијама из медија? Да ли треба прихватити безакоње, чак и ако нама одговара?

Не признајемо Шмита који је нелегалан. Чак и ако би донио одлуку која је у нашем интересу, сутра би донио 5 других које су за нас штетне. Како онда прихватити кршење закона од стране ЦИК, која узурпира комплетан процес бројања гласова, а има га право само парцијално контролисати?

No comments:

Post a Comment